- Geplaatst door Marieke
- Op 27 augustus 2015
8 tips die je kunnen helpen bij een vliegangst
Ondanks dat vliegen één van de veiligste manieren is om van A naar B te gaan ervaart één op de drie Nederlanders een angst om in het vliegtuig te stappen. Vliegen is zelfs veiliger dan autorijden. Sinds het tragische ongeluk in Oekraïne met de MH17 geven steeds meer passagiers bij de stewardessen aan dat zij bang zijn voor het vliegen. Stewardessen zijn getraind om angstige passagiers te helpen. Zij luisteren en praten met de passagiers om hen gerust te stellen. Hieronder vind je een aantal tips waarmee je hopelijk je vliegangst kan overwinnen.
1. Afleiding
Het klinkt natuurlijk heel cliché, maar zoek afleiding. De hele reis piekeren over wat er allemaal mis kan gaan tijdens de vlucht maakt de angst alleen maar erger. Probeer te ontspannen in het vliegtuig. Lees een boek, maak een puzzel, luister naar muziek of speel een spelletje met je buurman of buurvrouw. Afleiding zorgt ervoor dat je minder kan nadenken over de angst.
2. Denk aan leuke dingen
Probeer de gedachten te verzetten en niet aan de angst en de vliegreis te denken. Door aan de angst te denken vergroot je de angst en de kans op een paniekaanval tijdens de vliegreis. Denk aan leuke dingen zoals uw vakantiebestemming, de palmbomen, de cocktails, het parelwitte strand en de azuurblauwe zee.
3. Vlucht zonder tussenstops
Het stijgen en landen vinden de meeste passagiers extra spannend. Vermijd daarom omwegen met (meerdere) tussenstops. Neem de kortste route (non-stop route), dan hoef je het stijgen en landen maar één keer te ervaren.
4. Let op de ademhaling
Als je angstig bent, of misschien zelfs paniekerig bent, verandert je ademhaling. Je gaat sneller ademen. Dit kan zelf gepaard gaan met duizeligheid en benauwdheid. Dit gevoel versterkt de angst en paniek. Probeer diep in te ademen, houdt dit enkele seconden vast en adem dan weer langzaam uit. Herhaal dit totdat de angst wegebt en je hartslag weer daalt.
5. Turbulentie
De angst voor turbulentie wordt veroorzaakt door de capaciteit van bepaalde hersencellen om andere hersencellen te laten denken dat de situatie gevaarlijker is dan het eigenlijk is. Er wordt een signaal naar de hersens gegeven dat er een gevaarlijke situatie ontstaat, terwijl het eigenlijk geen gevaarlijke situatie is. Je hersens houden je voor de gek.
Bij turbulentie schud je heen en weer en soms lijkt het vliegtuig een vrije val te maken. Turbulentie is niets meer dan de beweging die een vliegtuig maakt op de golven van lucht die in beweging is. Het is vergelijkbaar met een boot op de golven in het water.
Probeer te beseffen dat de vliegtuigen zijn gemaakt om hevige turbulentie te doorstaan. Turbulentie is niet fijn, maar ook niet gevaarlijk.
Check tijdig in en probeer een plekje voor in het vliegtuig te bemachtigen. Voor in het vliegtuig voel je de turbulentie minder dan achter in het vliegtuig.
6. Accepteer de situatie
Voor echte control-freaks is het lastig om de touwtjes uit handen te geven. De piloot heeft maar één taak: jou weer veilig aan de grond krijgen. Om piloot te worden zijn er strenge selectieprocedures waarbij de vaardigheden die een piloot nodig heeft om de passagiers veilig van A naar B te brengen voorop staan. De piloot is getraind om in stresssituaties, zoals bij hevige turbulentie, het hoofd koel te houden en correct te handelen. Vertrouw de piloot en geef de controle uit handen.
7. Kalmeringstabletten
Bij de apotheek zijn kalmeringstabletten verkrijgbaar die kunnen helpen bij het onderdrukken van de vliegangst.
8. Cursus
Indien de bovenstaande tips niet voldoende zijn om je vliegangst te overwinnen kan je overwegen om een keer een vliegangst training of vliegangst cursus voor te volgen. De vliegangst cursus helpt je meer te relativeren tijdens de vlucht waardoor je weer kan vliegen met een ontspannen gevoel. En wie weet kan je de vliegangst overwinnen.
0 Reacties