- Geplaatst door Marieke
- Op 28 september 2015
Wij Nederlanders zijn gek op vakantie. Hoe krap we het financieel ook hebben, er wordt altijd wat geld opzij gezet voor een welverdiende vakantie. Nederlanders zijn gek op kamperen en bovendien weten we de Hollandse campings steeds beter te waarderen. Als we toch de overtocht naar het buitenland maken nemen we graag wat bekends van thuis mee (lees; pindakaas, drop en hagelslag). Deze en nog meer leuke weetjes over het vakantiegedrag van Nederlanders lees je hier.
Hoe Nederlanders vakantie boeken
Nederlanders boeken de vakantie het liefst online. Ongeveer driekwart van alle boekingen wordt via internet gedaan. Echte reisbureaus laten we daarmee massaal links liggen. De reizen die Nederlanders online boeken, zijn dikwijls wel van een bekende reisorganisatie. We maken het ons graag gemakkelijk en kiezen nog steeds het liefst voor een compleet arrangement met vliegtickets, overnachtingen, ontbijt en soms een huurauto. Slechts een klein deel boekt losse accommodaties en vliegtickets.
Je vakantie reserveren bij diverse veilingsites wordt ook steeds populairder.
Steeds vaker wordt het boeken van de vakantie uitgesteld tot het laatste moment. Wij hebben hiervoor verschillende redenen. We stellen de beslissing voornamelijk uit, omdat we hopen op een voordelige last-minute vakantie te stuitten. Het beperkte vakantiebudget zorgt ervoor dat Nederlanders steeds meer op vakantie ‘koopjes’ gaan jagen. Pas een maand van te voren je vakantie regelen is inmiddels meer regel dan uitzondering bij veel Nederlanders.
Een andere reden voor ons uitstelgedrag is dat we nog even het weer in Nederland aankijken. Als het in ons eigen land stralend weer is, boeken we liever een plaatsje op een camping in eigen land. Hiermee besparen we niet alleen heel veel geld, maar ook behoorlijk wat reistijd. Dat Nederlanders laat boeken wil niet zeggen dat ze zich niet van te voren hebben georiënteerd. Nederlanders bekijken het liefst twee a drie maanden van te voren al potentiele vakantiebestemmingen. Tijdschriften, reisprogramma’s en websites van reisorganisaties dienen als belangrijke bron van inspiratie. Social Media gaat hier ook steeds een grotere rol in spelen. Inspirerende posts op Facebook en mooie foto’s op Instagram met bijbehorende positieve verhalen trekken ons dikwijls over de streep bij het maken van een beslissing.
Reisvervoer
Om kosten te besparen kiezen veel Nederlanders het liefst de auto als het gaat om reisvervoer voor de vakantietrip. Kostenbesparing is hiervoor de hoofdreden, maar andere redenen zijn tijdsbesparing en het feit dat je meer mee kunt nemen op vakantie. Omdat Nederlanders massaal kiezen voor een kampeervakantie, is de auto het vervoer bij uitstek. Bovendien vinden Nederlanders het fijn om onafhankelijk te zijn tijdens de vakantie. Geen gedoe met openbaar vervoer of shuttlebusjes van de accommodatie als je de beschikking hebt over je eigen auto. Bovendien biedt reizen met de auto nog andere voordelen. Nederlanders luisteren onderweg graag naar Hollandse hits en genieten daarbij van hun zelfgemaakt lunchpakketje. Smartphones en tablets kunnen opgeladen worden tijdens het rijden, zodat we op de plaats van bestemming niet moeilijk hoeven te doen met reisstekkers.
Populaire bestemmingen
In de zomervakantie kiest bijna driekwart van de Nederlanders voor een zonnige vakantiebestemming binnen Europa. In naburige landen zoals Frankrijk, Duitsland, België en Spanje hoor je in het vakantieseizoen bijna net zoveel Nederlands als de officiële taal. Nederlandse kentekens zie je overal, want Nederlanders gaan graag met de auto op vakantie. De meeste reizen worden geboekt binnen Europa. Vooral de korte vakanties vieren we het liefst zo dichtbij huis als mogelijk. Hoogstwaarschijnlijk heeft de reistijd hiermee te maken. Hoe minder tijd we aan de reis zelf kwijt zijn, des te meer tijd hebben we om te genieten op de plaats van bestemming. Zowel lange vakanties als korte stedentrips en weekendjes weg spenderen we het liefst in Europese landen. Een vakantie naar de Verenigde Staten is de eerste niet-Europese bestemming die in het favorietenlijstje van Nederlanders voorkomt en deze staat nog niet eens in de top 10.
Nederlanders liggen gemiddeld drie uur per dag op het strand en spenderen het liefst net zoveel tijd aan het zwembad. Ook maken we op vakantie gemiddeld drie uur per dag tijd vrij voor culturele uitstapjes. Slapen vinden we op vakantie minder belangrijk. Met een gemiddelde nachtrust van nog geen 7 uur per nacht, slapen we op vakantie beduidend minder dan thuis.
0 Reacties