- Geplaatst door Marieke
- Op 23 september 2015
Wie denkt dat een schoon vliegveld van zelf sprekend is komt bedrogen uit. Vliegtuigen en vliegvelden zijn regelrechte bacteriebronnen. Dagelijks maken duizenden mensen gebruik van “jouw” vliegtuig en miljoenen mensen gebruiken dagelijks de faciliteiten op de vliegvelden. Onderzoekers hebben de grootste bronnen van bacteriën op de luchthaven en in het vliegtuig voor je opgespoord. De uitkomst van dit onderzoek zal je verbazen.
Naast het onderstaande rapport zijn er ook leuke weetjes te vinden over luchthavens, lees ze hier.
De meest vieze plekken op een “schoon vliegveld”
Luchthavens doen hun uiterste best om het terrein en de faciliteiten zo schoon mogelijk te houden. Dagelijks worden er dan ook heel veel schoonmakers ingezet om de luchthaven fris en opgeruimd te houden. De toiletten komen daarom ook goed uit de test. Deze worden regelmatig grondig schoongemaakt met de juiste schoonmaakmiddelen. Ook de touchscreens waar je je instapkaart mee kunt uitprinten blijken niet uitzonderlijk veel bacteriën te bevatten, terwijl er toch iedere dag heel veel mensen met hun (vieze) handen aanzitten. Nee, de plek waar je de meeste bacteriën op de luchthaven vind is bij de handbagage controle. De kleine dienbladen waar je spullen op kunt leggen, waarmee ze door de scanner gaan blijken vol met bacteriën te zitten. Zelfs de gevaarlijke e-colibacterie, ook wel de poepbacterie genoemd, is hier meerdere malen aangetroffen. Van deze bacterie kun je heel ziek worden. Het is daarom aan te raden om na de handbagage controle eerst je handen te wassen voordat je gaat taxfree shoppen of een kopje koffie gaat drinken.
De meest vieze plekken in het vliegtuig
Helaas is het aan boord van het vliegtuig niet veel beter. De vliegtuigen worden tussen de vluchten door bijgetankt, gecontroleerd en schoongemaakt. Maar of dit laatste heel grondig gebeurd valt te betwijfelen. De meeste bacteriën worden aangetroffen op het uitklaptafeltje aan de stoelen. Deze tafeltjes worden natuurlijk door meerdere mensen per dag aangeraakt en gebruikt. Bovendien maken veel mensen er een gewoonte van om het tafeltje als voetensteun te gebruiken en er zijn zelfs gevallen bekend waar het tafeltje dienst deed als verschoningsplek voor vieze poepluiers. Maak daarom je tafeltje meteen schoon voordat je vlucht begint. Neem voldoende reinigingsdoekjes en antibacteriële gel mee.
Ook de veiligheidsgordel schijnt onder de microscopische beestjes te zitten. Blijkbaar worden deze stoelriemen nauwelijks schoongemaakt. De armleuningen en de raampjes van het toestel zijn ook niet brandschoon. Onderwerp daarom je hele omgeving eerst aan een grondige reinigingsbeurt als je schoner wilt vliegen.
Gezond op reis
Vliegen kan een behoorlijke impact zijn op je afweergestel. Van de rondcirculerende lucht en een eventueel verstoord slaapritme kun je een behoorlijk verlaagde weerstand hebben. Je lichaam kan dus gevoelig op de aanwezige bacteriën reageren. Om geen risico te lopen dat je op vakantie ziek wordt, is af en toe je handen wassen of te reinigen met antibacteriële gel geen overbodige luxe. Neem het tafeltje, je stoelriem, de armleuningen en het raampje af met een speciaal reinigingsdoekje om de meeste microbe uit te roeien. Vermijd het lopen op blote voeten door het vliegtuig. Dit is niet hygiënisch voor jezelf, maar ook niet voor je medepassagiers.
Probeer zelf ook een zo schoon mogelijke zitplaats achter te laten voor de volgende passagier die op jouw stoel plaats mag nemen. Gebruik het klaptafeltje niet als voetensteun of als verschoningsmat. Knip je nagels nooit aan boord van een vliegtuig (ja het gebeurt echt) en neem zoveel mogelijk afval mee van boord of deponeer het in de daarvoor bestemde afvalbakken. Daarmee bedoelen we niet het vakje van de stoel. Fijne reis!
0 Reacties