- Geplaatst door Marieke
- Op 14 september 2015
Jaarlijks maken miljoenen mensen gebruik van Schiphol. Het is dan ook de grootste en belangrijkste luchthaven van Nederland. Schiphol bestaat al bijna 100 jaar en is van een klein vliegveld uitgegroeid tot een heuse mainport. De mainport functie van Schiphol heeft veel grote voordelen voor de Nederlandse economie, op het gebied van welvaart en werkgelegenheid.
Militair vliegkamp
In het jaar 1916 werd besloten dat er rond het fort Schiphol een militair vliegveld mocht komen. Al gauw bleek vliegkamp Schiphol te klein en werd deze tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebreid tot 76 hectare. Na de oorlog werd er via deze vliegbasis voornamelijk post en vracht en zelfs passagiers vervoerd met de oude oorlogsvliegtuigen.
De eerste lijndienst in mei 1920 vanaf Schiphol was Amsterdam-Londen. Deze werd uitgevoerd door de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Het jaar erop werden er meer lijndiensten ingezet. Er kwamen grotere en zwaardere vliegtuigen, dan de oude en afgedankte oorlogsvliegtuigen die tot dan toe werden gebruikt. Omdat het gebied nog tamelijk drassig was, moesten de zware vliegtuigen vaak uit de modder getrokken worden.
Toen in 1926 Schiphol bezit werd van gemeente Amsterdam werd de vliegbasis aan een flinke metamorfose onderworpen. De toegangswegen en de landingsbanen werden verbeterd, er kwam een stationsgebouw en een verkeerstoren. Vlak voor de olympische spelen van 1928 werd het vernieuwde vliegveld heropend.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd Schiphol gebombardeerd en overgenomen door de Duitsers. De Duitse troepen namen de luchthaven in gebruik en legden nog meer startbanen aan. Schiphol werd het hoofdvliegveld van de Duitse legermacht. Er werd daarom rondom Schiphol flink wat luchtafweergeschut neergezet en al gauw was de luchthaven het zwaarst verdedigde Duitse vliegveld van Europa.
Schiphol werd tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere malen gebombardeerd door de geallieerden. Toen de Duitsers hun nederlaag erkenden bliezen ze zelf de belangrijkste gedeeltes zelf op, zodat deze onbruikbaar werden voor hun vijand. Na de bevrijding in mei 1945 werd het vliegveld onbruikbaar en onbeheerd achtergelaten.
Mainportfunctie Schiphol
In 1990 werd Schiphol, inmiddels een bloeiend en welvarend bedrijf, wederom ingrijpend verbouwd. Zo kwam er onder andere een nieuw treinstation, dat onder de luchthaven werd gebouwd en werd het stationsgebouw uitgebreid met de komst van Terminal 3.
Schiphol kreeg al snel de functie van mainport.
Een mainport moet aan een aantal kenmerken voldoen. Een mainport moet onder andere verschillende transportmogelijkheden bieden, een goede bereikbaarheid en een strategische ligging hebben en zijn er belangrijke diensten aanwezig. De mainportfunctie van Schiphol brengt veel voordelen met zich mee voor de (regionale) economie. Het vliegveld zorgt voor veel directe en indirecte werkgelegenheid. Op de luchthaven zelf zijn er duizenden werknemers werkzaam en de vele bedrijven die zich in en om de luchthaven hebben gevestigd zorgen ook nog eens voor extra werkgelegenheid. Zo heeft de komst van Schiphol ervoor gezorgd dat met name raffinaderijen en glastuinbouwbedrijven zich hebben gevestigd in de regio Haarlemmermeer en Amsterdam. De miljoenen toeristen en bezoekers die jaarlijks gebruik maken van deze mainport dragen ook bij aan de welvaart van dit land. In 2011 verwelkomde Schiphol zelfs de miljardste passagier.
Schiphol anno nu
De overheid zorgt ervoor dat Schiphol zijn mainportfunctie zal houden.
De luchthaven zal in de toekomst blijven uitbreiden. Momenteel is Schiphol het op vier na drukste vliegveld van Europa, maar de luchthaven wil meer. Daarom wordt er aan gewerkt om de capaciteit van passagiers en vluchten uit te breiden. Er wordt een nieuwe aankomst- en vertrekhal gerealiseerd en er moeten nieuwe pieren en gatehuizen komen. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een nieuw en veel luxer Hilton hotel aan de luchthaven.
Op de luchthaven zelf zijn er ruim 200 horecagelegenheden en winkels aanwezig. Je vind hier grote modemerken en luxe parfumeriezaken en drogisterijen. Daarnaast zijn er souvenirwinkels, speelgoedwinkels, snoep- en delicatessezaken, bloemisten, kiosken en elektronicazaken. Op Schiphol World Avenue kunnen bezoekers op vertoon van een geldige instapkaart belastingvrij winkelen en de horeca is in dit winkelgebied 24 uur per dag geopend. Op heel Schiphol is er voor bezoekers gratis wifi verbinding. Voor entertainment wordt hier ook gezorgd in de vorm van een casino en diverse spa en wellness faciliteiten.
De Amsterdamse luchthaven heeft als één van de weinige luchthavens in de wereld een mortuarium en bijbehorend stiltecentrum.
Schiphol in de prijzen
De luchthaven heeft al ruim 100 prijzen gewonnen voor onder meer beste vliegveld van de wereld. Recentelijk won Schiphol ook de titel voor beste vliegveld voor zakelijke reizigers, Beste vliegveld van Eiuropa en de SimpliFlying award voor het gebruik van Social Media.
Het vliegveld wordt wereldwijd gewaardeerd en bewonderd.
0 Reacties