- Geplaatst door Marieke
- Op 1 oktober 2015
Vliegen tijdens de zwangerschap kan best spannend zijn. Toch kan een vakantie nemen voor de geboorte van jullie kindje een goed idee zijn. De tijd na de bevalling kan behoorlijk hectisch worden, dus beloon jezelf vooral nog even met een ontspannende vakantie. Maar tot hoever in je zwangerschap mag je nog vliegen? En welke maatregelen kun je treffen om de reis voor jou en je groeiende buik zo comfortabel mogelijk te maken. Lees hier meer over vliegen tijdens je zwangerschap.
Zwanger vliegen in je eerste trimester
In je prille zwangerschap is alles nog nieuw en onzeker. De extra spanning die reizen met zich mee brengt is voor veel vrouwen een reden om tijdens de eerste weken van de zwangerschap niet te vliegen. Toch is vliegen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap volkomen veilig. Als je twijfels hebt over de vlucht, bespreek deze dan met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je vaak heel goed geruststellen.Veel vrouwen voelen zich misselijk en hebben last van opvliegers in de eerste weken van de zwangerschap. Zorg er daarom voor dat je een zitplaats hebt bij het gangpad en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij een toilet. Neem wat zoutjes crackers mee voor als je je wat flauw voelt tijdens de vlucht. Meld je prille zwangerschap bij het cabinepersoneel, zodat zij er eventueel rekening mee kunnen houden. Je doet er goed aan om je zwangerschap ook al te melden bij het boeken van de vlucht. Luchtvaartmaatschappijen zijn hier graag van op de hoogte.
De meeste veiligheidscontroles gebeuren tegenwoordig met behulp van scanapparaten. Apparaten die niet met röntgenstralen werken, zijn volkomen veilig voor je kindje. Als je twijfelt over de scan kun je altijd eerst overleggen met het dienstdoende personeel bij de controles.
zwanger vliegen in je tweede trimester
Vliegen tijdens het tweede trimester van je zwangerschap blijkt vaak een grotere uitdaging. Je buik begint al een behoorlijke vorm aan te nemen en veel vrouwen houden tijdens dit stadium van de zwangerschap al vocht vast. Toch is dit de meest ideale periode tijdens je zwangerschap om te vliegen. Bij de meeste vrouwen zijn kwaaltjes als ochtendmisselijkheid, duizeligheid en opvliegers nu over. Ook ben je na diverse controles bij de verloskundige meer gerustgesteld over de gezondheid van jou en je ongeboren kindje. Zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt tijdens de vlucht. Draag aangename schoenen, zoals sneakers, die niet gaan knellen als je voeten opzwellen. Steunkousen stimuleren de doorbloeding en verminderen de kans op spataderen. Drink voldoende water tijdens je vlucht, want de lucht in de cabine is erg droog. Probeer regelmatig je benen te strekken. Ga staan, loop wat heen en weer en draai rondjes met je voeten terwijl je zit. Ga vooral niet met je benen gekruist zitten. Dit belemmerd de doorbloeding. Vraag om een stoel bij het gangpad, zodat je je medepassagiers niet steeds hoeft lastig te vallen als je op wilt staan. Probeer bij het inchecken een plaats te regelen met extra beenruimte. Een plaatsje bij de nooduitgang krijg je helaas niet, omdat deze goed toegankelijk moet zijn in geval van nood.
zwanger vliegen in je derde Trimester
Zo lang jij je goed voelt kun je nog een vliegreis ondernemen. Vliegtuigmaatschappijen hanteren allemaal andere regels als het gaat om uiterste vertrekdatum. Toch wordt doorgaans aangeraden om niet meer te vliegen na de 36e week. Het vliegen is dan niet alleen oncomfortabel, maar de kans dat je in de lucht zal bevallen neemt toe. De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf week 28 om een zwangerschapsverklaring waar de uitgerekende datum op vermeld staat. Deze verklaring moet ondertekend zijn door je verloskundige of je huisarts en mag niet ouder zijn dan vijf dagen.
Algemene tips
Zorg altijd dat je belangrijke papieren, zoals een zwangerschapsverklaring en je zwangerschapskaart van je verloskundige bij de hand hebt. Noteer voor de zekerheid handige telefoonnummers, zoals die van een dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk en ziekenhuis op je vakantiebestemming.
Als je de taal van je vakantieland niet goed spreekt kun je van te voren standaard zinnetjes opzoeken. Op internet kun je diverse vertaalmachines vinden, die je daarbij kunnen helpen. Zinnetjes als; “Ik ben zwanger”, “Pijn in de buik” en “Ik ben (..) weken zwanger” kunnen misschien goed van pas komen.
Check ruim op tijd in zodat er voldoende keuze is om een goede zitplaats uit te kiezen. Bovendien kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen nog van je eisen een extra verklaring te ondertekenen, waarin je eventuele aansprakelijkheid van de luchtvaartmaatschappij wegneemt.
Kijk op de website van je vliegtuigmaatschappij voor extra aanvullende informatie. Welke regels worden er gehanteerd? Waar heb je recht op en waarop juist niet? Hoe kun je oorpijn tijdens het vliegen voorkomen?
Vergeet vooral niet te genieten van je welverdiende rust. Je zult het nodig hebben, want na de bevalling zal je het druk genoeg krijgen.
0 Reacties