- Geplaatst door Marieke
- Op 2 oktober 2015
De financiële crisis lijkt de Nederlandse luchthavens te hebben overgeslagen. Steeds meer passagiers passeren de vliegvelden van Nederland. Schiphol is verreweg de drukstbezochte luchthaven, maar ook Eindhoven Airport en Rotterdam merkten een stijging in hun passagiersaantallen en vliegbewegingen.
Nederlandse luchthavens: Schiphol
Vooral mainport Schiphol mag jaarlijks rekenen op een flink aantal passagiers. Schiphol is een internationale luchthaven en is de grootste luchthaven van ons land. Bovendien is Schiphol één van de belangrijkste luchthavens van Europa. Het afgelopen jaar heeft Schiphol een recordaantal bezoekers gehad. Maar liefst 55 miljoen mensen passeerden de Amsterdamse luchthaven. Dat betekend een groei van 4,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat terwijl het aantal bestemmingen van de luchthaven het afgelopen jaar hetzelfde was als vorig jaar. Van de in totaal 60 miljoen reizigers die een luchthaven aandeden, reisde maar liefst 90 procent via Schiphol. Ook het vrachtverkeer via Schiphol nam met 3 procent toe. Hiermee is de drukke luchthaven de snelst groeiende grote luchthaven van heel West-Europa.
Eindhoven in de lift
Eindhoven Airport is de tweede luchthaven van Nederland. Het afgelopen jaar heeft deze Noord-Brabantse luchthaven de grootste groeispurt gemaakt. Meer dan een half miljoen passagiers meer dan vorig jaar maakten gebruik van Eindhoven Airport. Met een totaal van 3,9 miljoen passagiers is dit een winst van 16 procent.
Eén van de redenen waarom meer mensen gebruik maken van vliegbasis Eindhoven is omdat het vliegveld nu meerdere vliegbestemmingen aan kan bieden. Eindhoven is een populaire luchthaven voor low-budget luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryan Air.
Ook in het eerste kwartaal van dit jaar mocht Eindhoven Airport weer meer passagiers verwelkomen dan in dezelfde periode in de jaren ervoor.
Groeiend Rotterdam
Ook Rotterdam The Hague Airport zag het aantal passagiers stijgen. Afgelopen jaar telde de luchthaven 1,7 passagiers en dat is zeker 5,5 procent meer ten opzichte van vorig jaar. Het Rotterdamse vliegveld mag zich dan ook rekenen tot derde grootste luchthaven van Nederland. De Zuid-Hollandse luchthaven is een regionaal vliegveld en wordt voornamelijk gebruikt voor lijnvluchten, chartervluchten en zakenvluchten. De komst van vliegtuigmaatschappij Turkish Airlines heeft een groot aandeel in deze explosieve groei. De luchtvaartmaatschappij begon aanvankelijk met twee lijnvluchten per week, maar vliegt inmiddels zelfs 5 maal per week. De groei had volgens de luchthaven nog groter kunnen zijn als er geen nachtverbod op vliegen was. Ook Eindhoven Airport heeft last van deze maatregel. Het belemmerd veel luchtvaartmaatschappijen om gebruik te kunnen maken van de vliegvelden na middernacht, waardoor deze moeten uitwijken naar Schiphol.
Maastricht heeft het zwaar
Maastricht Aachen Airport heeft het een stuk zwaarder te verduren. Na een dreigend faillissement is de luchthaven weer in handen van gemeente Limburg. Grootste plannen moeten de luchthaven weer succesvol maken, maar vooralsnog boekt het vliegveld weinig succes. Het afgelopen jaar daalde het aantal passagiers hier juist dramatisch met 44 procent. Veel bestemmingen waren weggevallen, waardoor het aanbod van de luchthaven beperkt was. Ook het luchtvrachtverkeer, wat het zwaar heeft vanwege de crisis, beleefde op de luchthaven een dip. Omdat Maastricht voor een groot deel afhankelijk is van deze vliegbewegingen, deed het de luchthaven weinig goeds.
0 Reacties